KÖYÜMÜZDE HAYVANCILIK

 

Köyümüzde Büyükbaş ve Küçükbaş hayvan yetiştiriciliği ve besiciliği yapılmaktadır.

BÜYÜKBAŞ: Köyümüzdeki nüfus oranına doğru orantılı olarak beslenen hayvan sayısında da son yıllarda düşüş gözlenmektedir. 1980 li yıllarda 400-500 adedi bulan büyükbaş hayvan sayısı son dönemde 100 civarına kadar gerilemiştir. Eski yıllarda  sadece yerli ırk beslenen köyümüzde süt ve et üretimi yönünden daha verimli olan "Mondofon, Holstein, Simental" gibi ırklarla melez yetiştiricilik yapılmaktadır. Büyükbaş hayvanlarımız kışın 3 aylık dönemde evde beslenir. Kalan 9 aylık dönem için iki adet çoban tutulur. Bu çobanlar 9 ay boyunca her gün sabah köy çeşmesinde toplanan hayvanları alır ve akşam gün batımına yakın bir zamanda getirip aynı köy çeşmesinde sulayıp evlere dağıtırlar. Köyümüzde damızlık olarak köy muhtarlığına ait 2 adet köy boğası bulundurulur. Hayvan sayısının fazla olduğu dönemlerde sığırlar için ayrı bir sürü emzikli buzağılar için ayrı bir sürü olmak üzere iki adet büyükbaş sürüsü toplanırdı. 


"İNEK ve BUZAĞISI"

KÖYÜN İNEK SÜRÜSÜ KIRA GİDİYOR.


KÜÇÜKBAŞ: Köyümüzün geçim kaynakları arasında ön sırada yer alan küçükbaş hayvan yetiştirciliği dün olduğu gibi bugünde devam etmektedir.
Eski yıllarda 9-10 bin adedi bulan hayvan sayısı son yıllarda 4 bin adede kadar düşmüştür. Yerli Karaman ve Merinos ırkı koyun yanında azda olsa keçi yetiştirilmektedir. Koyunlar için yazın 6 ay güzün ise 3 aylık iki ayrı dönemde çoban tutulur. Her sürüde iki çoban olur. Bunlardan büyük ve usta olana "Çoban" küçük ve yardımcısı olana da "Çona" denir. Yazlık dönemde koyunlar 3-4 ay süre ile her gün sabah saatlerinde köye gelir. köy çeşmesinde sulanıp tek tek evlere ayrılır. Eve gelen koyunlar ilk gelişte bir kere sağılır. Birde ikindi vakti ikileme denilen ikinci sağımı yapılıp tekrar köy çeşmesinde toplanır. Tamamlanan sürüyü çoban alıp götürür ve ertesi gün sabah saatlerine kadar otlatır.  Koyunlar sağıldığı dönemde yanındaki kuzuları ayrılır. Bunlar bir kaç sürü halinde biçilen köy çayırlarında otlatılır. Kuzu ve sağmal koyunların haricindeki diğer küçükbaşlar "Yoz" denilen ayrı bir sürü olarak kırda otlatılır bunlar köye getirilmez.  

 

 "KOYULAR ve KUZULARI"

 

SAĞMAL KOYUN SÜRÜSÜ KÖY ÇEŞMESİNDE.


 


Koyunları otlatmak için tutulan çobanların ücretlerinin haricinde yeme içme ihtiyaçlarıda sıra ile hayvan sahiplerince karşılanır.
Yaz döneminde sağılan koyun ve ineklerin sütlerinden her aile kendine yetecek oranda peynir ve tereyağını alır. Artan miktarlar satılır.
Koyunlarımızın yünlerinden köy hanımlarınca eğrilen ipliklerle örülen yün çoraplar yaşlılarımızın yaz kış vazgeçilmez giysisidir. Ayrıca evlenen erkeklere ve gelin olan genç kızlarımıza mutlaka bu yünlerden yapılan yatak ve yorganlardan oluşan çeyizler verilir. Eğirilip hazırlanan yünler kök boya ile boyanıp Sivrihisar kilimi dokutulur ve bunlarda yeni evlenenlere hediye edilir.
Koyun besiciliği yapılan her ev mutlaka yaşlanan bir kaç koyunu kışlık ihtiyacı için besi yapar. Kışa girerken kesilen bu hayvanların etleri kavurma ve sucuk yapılır. Kışın köyümüzün her evinde sucuk ve kavurma mutlaka bulunur. Sucuk yapımı geleneksel hale gelmiş olup her köylümüz tarafından bilinir. Kesilen besi hayvanların kemikleri de tuzlanıp kurutulur. Kışın yapılan yöresel yemeklerimize katılır.

 

"ÇOBAN SÜRÜYÜ KIRA GÖTÜRÜYOR"
          

 

 

ballıhisar da hayvancılık | izlesene.com

 

 

 

 

 

 


Başlık: HAYVANCILIK

Yorum bulunamadı.