YEMEKLERİMİZ. 

Köyümüzün geleneksel yemekleri arasında ilk akla gelenler


-TUTMAÇ :Köy hanımlarımız tarafından hazırlanıp kesilen hamurların kurutulup Küçük parçalar halinde kesilmesiyle ana malzemesi hazırlanmış olur. Pişirileceği zaman suda haşlanarak sarımsaklı yoğurtla uzerine eritilmiş tereyağı gezdirilip servis edilir. Sulu olup çorba şeklinde yapıldığı gibi katı sade yoğurtla yapılıp, Tabak Tutmacı da denir.
 

            

-SU BÖREĞİ Köyümüzün olmazsa olmazlarındandır. Böreklik şeklinde hazırlanan ve tepsiye yerleşecek ebatta inceltilip açılan hamurlar kaynayan suyun içerisinde haşlanıp tekrar çıkartılıp tepsiye dizilir. Tepsinin ortasına yumurta, kıyma soğan kavrularak oluşturulan iç konulur. Üst kısmıda aynı şekilde suda haşlanmış yufka biçimindeki hamurlarla kapatılır. Hazırlanan börek tepsisi ocak ateşinin uzerine konulur. Aynı tepsinin üstüne de yufka sacı kapatılıp onunda üstüne aynı ateş bırakılır ve börek çift taraflı olarak pişirilir. Afiyetle yenir.


            
 


-KELEM DOLMASI: (Lahana) Köyümüzde özellikle kış günlerinin et yemeklerinin başında gelir. Yemeğin içerisinde kullanılan kıyma elle kütük üzerinde dövülerek hazırlanmışsa cok daha lezzetli olur. Dolmalar mümkün olduğunca küçük sarılır. Aynı yemek ülkemizin her yöresinde yapılır. Ama bizim köyümüzdeki kelem dolmasının lezzeti bir başkadır.


 

            


-ARABAŞI: Köyümüzün çok sevilerek tüketilen bir yemek türü. Un, tuz ve suyla yapılan tepsilere dökülüp soğuduktan sonra dilimlenen hamuru vardır. Yağlı tavuk veya horoz suyu kaynatılarak içine limon, tuz ve kurutulmuş biberle hazırlanan suyuna hamur dilimleri tahta kaşıkla daldırılarak çiğnenmeden yutulur. Yutarken hamurun suya kaçırılmaması gerekir, kaçırana helva alma cezası verilir.


             


-BAMYA ÇORMASI: Düğünlerimizin ve her türlü davet yemeklerimizin vazgeçilmez çorbasıdır. Küçük doğranmış kuşbaşı et ve kuyruk yağı ile pişirilen çok lezzetli bir çorbamızdır.


          
 

-KEŞKEK: Kış günlerimizin efsane yemeklerinden biridir. Yazın kesilen hayvanların tuzlanıp kurutulan kaburga kemiklerinden yapılan döğme buğday, nohut, fasülye ile pişirilen bir yemek türüdür.


              


-TAVADA BULGUR PİLAVI: Özellikle kırdaçobanlarımız tarafından pişirileni çok lezzetli olur. Sade teyağı ile içerisine patates, mevsimine göre domates, biber katılarak sebzeli olarak ateşte ve mümkünse bakır tavada pişirilip az da tavanın dibi tutmuş olursa yemesine doyum olmaz.
 



-HÖŞMELİM: Köyümüzde yapılan bir tatlı çeşitidir. Kaymak, un ve sütten yapılır. Ateşte kızartılıp üzerine şerbet dökülerek servis edilir.


              

 

-PIRASA DOLMASI:  Kış mevsiminde pişirilip yenilen güzel bir dolma çeşidimizdir. Dolma olabilecek kalınlıkta olan pırasaların parmak büyüklüğünde kesilerek içine pirinçle kıyma karışımından oluşan harcı konulup pişirilir ve üzerine limon suyu gezdirilerek yenilir.


             

Başlık: YEMEKLERİMİZ

Tarih: 19.08.2010

Yazan: hakan özkara

Konu: yemek

gölemezide ilave edermisin detayını sen benden daha iyi bilirsin hatırlatayım dedim :)

Yanıtla

—————